Een nieuwe start in 2020!

Het is alweer bijna een jaar geleden, dat Nora de therapie heeft gevolgd bij het CDTC. Wij hebben een fantastische tijd gehad en Nora heeft ontzettend veel geleerd. Wat het erg bijzonder maakte, is dat Nora zelf (voor een groot deel) haar doelen heeft uitgekozen en hieraan heeft kunnen werken. Datgene wat Nora geleerd heeft in de therapie, heeft ze gelukkig kunnen vasthouden. Wij zijn natuurlijk thuis wel blijven oefenen. Ook oma helpt Nora hier ontzettend goed bij. Nora is erg trots als ze zelf het dopje van een melkpak af krijgt, bijvoorbeeld. Wij merken ook, dat Nora veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Dit helpt bij het durven uitproberen van nieuwe dingen. Ook heeft Sepp extra goed met zijn zus om leren gaan. Erg fijn, dat hier ook aandacht voor is. Sepp kan veel meer geduld opbrengen met zijn zus. Daar worden wij als ouders erg blij van. Wij kunnen terugkijken op een geslaagde therapieperiode waarin Nora ondanks het harde werken, ontzettend heeft genoten. Al met al zijn wij in 2019 in een positieve spiraal terecht gekomen.
Toch blijven er nog steeds dingen over voor Nora om te leren. Bijvoorbeeld sneller kunnen reageren op vragen. Nog sterker worden in haar armen en handen. Ook zou ze hulp kunnen gebruiken om te leren hoe ze contact kan maken en onderhouden met leeftijdsgenoten. Het eten gaat steeds beter, maar nog steeds best langzaam. Al met al nog steeds behoorlijk wat doelen om weer mee aan de slag te gaan. Aangezien wij merken, dat Nora zo ontzettend veel baat heeft bij de therapie bij het CDTC in Curacao, willen wij de therapie toch graag nog een keer herhalen. Wij gaan dus de komende tijd weer aan de slag met Stichting Happy Friends, zodat Nora en natuurlijk ook Dean nog een keer op therapie kunnen. Het is best een hele stap om weer voor je eigen kind acties op te zetten, maar voor Nora zetten wij ons hier overheen. Wij willen niet, dat iemand zich verplicht voelt om weer mee te doen. Al hopen wij natuurlijk wel, dat wij weer zoveel steun mogen ontvangen!
Dean heeft al een spetterende start gemaakt met de nieuwjaarsduik en wij hebben alweer mooie donaties mogen ontvangen. Wij zijn druk met nieuwe acties te bedenken. Wij gaan jullie op de hoogte houden!
Dagboek

Vrijdag 1 maart 2019

De laatste therapiedag! Nora zei het vanmorgen al: “ik heb er veel zin in, maar ben ook verdrietig, omdat ik afscheid moet nemen vandaag”.

Daar gingen wij, toch wel met een knoop in onze maag naar het CDTC. Eerst maar gewoon nog even genieten en het afscheid nog maar even uitstellen.

Nora is begonnen met het knutselen van een moodboard m.b.t. Nora’s wensen in de toekomst! Deze is super mooi geworden. Nora heeft er ook in verwerkt, wat ze allemaal geleerd heeft.

Daarna naar Chabelita om nog heerlijk met elkaar te zwemmen en plezier te maken. Voor Nora heerlijk, maar ook lastig, omdat ze nu goed beseft, dat het vandaag voor het laatst was. Nora is nog met het surfboard door het bassin gegaan. Dat ging hard zeg! Na een laatste kus, knuffel en zwaaien naar Chabelita, moest er echt afscheid genomen worden. Dat was heel moeilijk voor Nora. Ze kwam huilend uit het water. Bij ons stonden ook de tranen in de ogen. Moeilijk, maar ook mooi, dat Nora het duidelijk kan benoemen en ook echt haar tranen laat zien (voorheen deed ze dit niet). Dus ondanks het verdriet, ook een mooie stap in haar ontwikkeling.

Daarna nog nagepraat met Merel, Patrick en Tess. Wij zijn weer erg blij met de afgelopen twee weken. Nora heeft zoveel geleerd! Wij hebben ook veel tips gekregen en hebben ook weer de boost gekregen hier om er thuis verder mee aan de slag te gaan. Dat gaan wij ook zeker doen! Verder is het voor ons geweldig om te zien, dat Nora nog echt veel kan leren en dat haar ontwikkeling weer met een sprong vooruit is gegaan. In Nederland is de afgelopen tijd, soms tegen ons gezegd, dat wij moeten accepteren waar Nora nu is en dat haar plafond is bereikt. Wij deelden deze mening niet, maar het is dan wel heel fijn om dit hier bevestigd te krijgen! Wat een stappen heeft Nora gemaakt. Ook haar spieren zijn zoveel sterker geworden in twee weken tijd! Volgens Merel is er echt nog veel ontwikkeling mogelijk. Wat de afgelopen twee weken duidelijk is geworden, is dat Nora zo ontzettend gemotiveerd is om haar doelen te behalen. En ze is al zo groot, dat ze echt haar eigen doelen heeft kunnen opstellen en kunnen behalen! Ook is ze heel zelfstandig in het water geweest en super gefocust op Chabelita. Heel mooi en bijzonder op te zien.

Wij kijken dus met een geweldig gevoel terug op de afgelopen twee weken.

Nora heeft cadeautjes gegeven en na de laatste knuffels, was toen echt het afscheid daar.

Vanmiddag lekker bijgekomen met elkaar van alle emoties. Nora was zo moe, dat ze zo in slaap viel. Vanavond met elkaar de foto’s en film bekeken van het CDTC. Deze zijn prachtig!

Wij willen iedereen die ons gesteund heeft om de therapie mogelijk te maken heel erg bedanken! Alle donaties heeft ertoe geleid, dat Nora de therapie heeft kunnen volgen en daar zijn wij erg dankbaar voor. Zonder jullie was het echt niet gelukt!

Merel, Patrick en Tess, bedankt voor jullie inzet. Het gehele CDTC werkt zo goed samen en alles is goed geregeld voor ouders, Nora en ook voor Sepp.

 

Gedicht

Het mooie van herinneringen is,

dat niemand ze van je af kunt nemen,

want ze blijven voor altijd in je

gedachten en hart.

 

Toon Hermans

 

Vanuit Curaçao alles liefs!

Sjors, Astrid, Nora en Sepp

 

 

Donderdag 28 februari 2019

De tijd gaat veel te snel! Therapiedag 9 alweer! Nora heeft vandaag geoefend met het zelf aan doen van haar (ballet)panty. Vooral de kracht ontbreekt haar om dit goed te doen. Nora weet wel goed de handelingen, wij gaan er verder thuis ook mee aan de slag en hebben tips en een stappenplan gekregen. Ook werd het Chabelita lied weer geoefend en op het dock gezongen. Heel grappig, want Chabelita “zong” ook mee.

Het valt ons op, dat Nora zo ontspannen is in het water. Ze heeft veel plezier, straalt en is erg vrij. Verder laat ze zich totaal niet afleiden door de andere dolfijnen en kinderen. Ze is echt vooral op Chabelita gefocust. Voor ons vanaf de kant echt genieten om dat te zien.

Tussen de watertijden door heeft Nora een massage gekregen. Vooral in haar gezicht om de spieren hier extra te stimuleren. Nora was heel ontspannen en lag heerlijk op het dock.

Tijdens het gesprek met Merel en Patrick kwam ter sprake, dat Nora zo ontzettend gemotiveerd is. Verder boekt ze deze twee weken veel vooruitgang en zij geven aan, dat zij niet het gevoel hebben, dat het plafond al bereikt is. Dat is voor ons natuurlijk erg fijn om te horen. Wij proberen Nora zo ver mogelijk te laten ontwikkelen en het is geweldig, dat dit hier nog weer extra goed lukt.

Wij zijn vandaag ook bij Sepp aanwezig geweest bij het brusjes programma. Heel leuk, met elkaar een eiland getekend. Verder hadden wij voor Sepp een brief geschreven waarin wij hebben verteld, waarom het zo’n topper is. Heel leuk om die te geven aan hem. Samen hebben wij ook gekeken in het werkboek, dat nu af is. Sepp heeft er erg hard aan gewerkt. Hij heeft ook nog even mogen meekijken op het dock. Dit zijn natuurlijk geweldige momenten! Het programma voor hem is ook erg waardevol. Wat voor Sepp helemaal geweldig was, is dat hij het spel “wie is de mol” heeft gewonnen. Hij had de mol goed geraden en ging met de prijs richting ons (vakantie)huis.

Nora was erg moe vandaag. Het water was vanmorgen fris en er stond een sterke stroming. Gelukkig heeft ze lekker geslapen vanmiddag en hebben wij verder rustig aan gedaan. Voor Nora was het mooiste moment vandaag: knuffelen met Chabelita (zie foto).

Morgen nog 1x genieten!

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 27 februari 2019

 

Vandaag vertelt Nora over de therapie! Veel leesplezier!

Hoi Iedereen,

Vandaag heb ik een  weer dolfijntherapie gehad. Het was super leuk.

Vandaag begon ik om 10.15 met de therapie en ging samen met Tess een soort dobbelsteen spel doen (met dingetjes die goed waren voor mijn handen.) Daarna ging ik mijn wetsuit aan doen en richting de Dolfijnen gelopen. Vandaag heb ik geknuffeld, kusjes geven en Chabelita heeft mij via mijn voeten en handen voor geduwd. Toen had ik werken op het dock, Ik ging kaartjes ophangen, heel hoog aan de waslijn. Op deze kaartjes stonden dingen die ik met Chabelita mocht doen in de tweede zwemtijd. Dit was goed voor mijn armen, mijn benen, mijn vingers en mijn balans. Het was best moeilijk, omdat het dock wiebelde. Als afsluiting heb ik een kusje en een visje gegeven.

Ik vind de therapie leuk, omdat Merel, Tess en Patrick leuk en aardig zijn. Chabelita is ook een schatje.

Dit heb ik al geleerd:

  • Deo opspuiten

  • Zwemband losmaken ( zowel als van mij als Merel)

  • Mijn handen sterker maken

  • Zelf mijn badpak/bikini aandoen.

  • Minder snel knoeien met eten.  

 

 Voor de juffen en meester: wij maken ons huiswerk, hoor!

 

Dikke Kus van Nora

 

Dinsdag 26 februari 2019

Er is weer hard gewerkt vandaag! Nora is gestart met een oefening waarbij ze kaartjes moest zoeken in een bak met bonen. Dit is goed voor haar spierspanning in handen en vingers. De letters werden vervolgens gebruikt om pim-pam-pet mee te doen. Het werkt bij Nora goed om eerst iets actiefs te doen, voordat ze zich moet concentreren, dan lukt dit bij haar beter. Ze heeft iedereen ingemaakt bij het pim-pam-petten! Tussendoor moest Nora Merel, Tess en Patrick via een touw naar haar toe verplaatsen. Er wordt dus erg hard getraind, maar op zo’n leuke manier, dat Nora alleen maar geniet.

In het water met Chabelita heeft Nora samen met Merel mogen filmen. Nora heeft hier op Curaçao een hoesje voor haar telefoon uitgekozen, waardoor ze de telefoon (en dus ook de camera) ook in het water kan gebruiken. Dit was voor Nora super op te doen. Leuk om te zien, dat Chabelita ook meewerkt en vaak onder water was, zodat ze onder water gefilmd kon worden. Nora kwam erg trots uit het water! Tussendoor is er weer gewerkt aan de mondmotoriek, door een spel te spelen met kurken. Nora heeft dit eerder hier gedaan en wij doen het thuis ook nog steeds af en toe. Nora heeft dan een kurk tussen haar tanden en moet dan woordjes of zinnetjes zeggen. Het werd vandaag extra moeilijk gemaakt, omdat Tess vlak bij de zee op afstand stond. Toch ging het super!

Sepp heeft het vandaag ook gezellig gehad. Gewerkt in het werkboek, er zijn gesprekjes geweest met de andere zussen en er is weer gesnorkeld bij de roggen. Ook heeft hij zijn graffiti tekening vandaag meegenomen. Deze is super mooi geworden! 

Ook nog twee toffe filmpjes vandaag!

Nora met Chabelita met de surfplank:  https://www.youtube.com/watch?v=0A8TCx3V4vw

Nora en Chabetlita spelen boven en onder water: https://youtu.be/DymqgMNaCbw

 

 

 

 

 

 

 Maandag 25 februari 2019

Vanmorgen de dag rustig gestart net een ontbijtje en daarna op het gemak naar het CDTC. Nora heeft er weer veel zin in! Binnen wordt er gestart met blaaslotto. Goede oefening voor de mondmotoriek en concentratie. Het was voor Nora even wennen, maar na een paar minuten had ze de smaak te pakken. In het water blijft een feestje. Chabelita leert nieuwe trucjes en Nora mag hierbij helpen, dat vindt ze natuurlijk erg leuk. Chabelita en Nora zijn allebei erg relaxed in het water. Er wordt ontzettend genoten en dat blijft geweldig om te zien. Tussen de twee watersessies door heeft Nora een oefening gedaan met hagelslagjes om de mondmotoriek te verbeteren. Ze moest hierbij op haar buik liggen, dus het was ook gelijk goed voor haar spieren. Hard werken, hoor! Na afloop heeft Nora alles zelf gedaan (douchen, aankleden, deodorant op etc.). Sepp heeft het ondertussen weer gezellig gehad bij Laura en de andere zusjes. Ze doen een “wie is de mol?” spel, morgen is hopelijk duidelijk wie “de mol” is.

Na afloop hebben wij een gesprek met Merel en Patrick, terwijl Tess Nora begeleidt bij het douchen en aankleden.

Daarna wachten wij met elkaar op Sepp en kunnen wij ook genieten van zijn verhalen.

Om 13.00 uur had ik een gesprek met Stephanie i.v.m. de mondmotoriek van Nora. Veel goede tips gekregen waar wij hier (massage in het gezicht) en thuis (speciale logopedie) mee aan de slag kunnen. Ook wordt er hier hard gewerkt aan de verbetering van mondmotoriek. Nora kan bijvoorbeeld niet zelf haar tong van links naar rechts bewegen of naar boven. Ook heeft ze weinig gevoel in haar gezicht / rondom haar mond. Fijn, als wij hier nog aan kunnen werken.

Vanavond een gezellige BBQ gehad met Wim, Esther, Rens en Thijs!

De dagen vliegen!

Tot morgen!

 

 

 

Zaterdag 23 en zondag 24 februari

Wij hebben een gezellig weekeinde gehad! Zaterdag was daar dan de family swim! Voor ons, maar vooral voor Sepp een geweldige ervaring. Nadat wij een uitleg hadden gehad, konden wij het water in. Wat super leuk, dat wij mochten zwemmen met Chabelita. Nora heeft samen met stagiaire Tess naar ons gekeken en hele leuke foto’s gemaakt! Chabelita mag niet springen, maar dat heeft Nubia voor ons gedaan! Sepp heeft de stok vast gehouden, wat ontzetten gaaf! Na de family swim lekker bijgekomen en in de middag naar het strand gegaan. Nora en Sepp waren aan het aftellen, want oma kwam zaterdag in het begin van de avond aan! Gezellig hoor!

Zondag ook een gezellige dag met elkaar gehad. Oma is al helemaal gewend hier!

Het valt op, dat Nora meer initiatief neemt. Ze doet bijvoorbeeld opeens de wc deur op slot buitenshuis. Iets wat tot nu toe vaak niet lukte, waardoor Nora het ook niet durfde. Ook gaat Nora alleen zwemmen en alleen van de glijbaan. En komt daarna gezellig weer aangewandeld. Ook durft ze vaker te snorkelen. Zo leuk om te zien! Tussendoor proberen wij kleine oefeningen te doen om Nora te stimuleren (bijvoorbeeld tijgeren door een ondiep gedeelte van het zwembad). Verder wil Nora eigenlijk alles zelf doen, wat op zich natuurlijk al helemaal super is.

Morgen opnieuw naar de therapie. Nora en Sepp hebben beiden zelf de tas klaar gezet en zijn er dus al klaar voor! Ik heb morgen na de therapie nog een afspraak met Stephanie (logopodie) om met haar te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor Nora. Drukke dag, maar wij kijken er alleen maar naar uit!

 

 

Vrijdag 22 februari

De vijfde therapie dag alweer! De dagen vliegen! Nora vandaag weer erg hard gewerkt. De doelen m.b.t. zelfredzaamheid heeft Nora allemaal al gehaald! Er blijft er nog eentje staan: zelf aantrekken van de balletpanty. Oma neemt deze mee, ze komt morgen aan op Curaçao! Gezellig hoor! Merel moest erg lachen, ze heeft hier nooit een panty aan J.

Vandaag ook weer hard gewerkt aan de mondmotoriek. Hierin zit op dit moment de grootste achterstand bij Nora. Nora heeft een spiegel ingesmeerd met scheerschuim en hier zijn letter op geschreven. Nora moest klanken uitspreken, waarbij de tong naar boven moet gaan (leeuw, tijger etc), best lastig. Tussen de bedrijven door wordt er continu gewerkt aan de spierspanning, ze is hierin de afgelopen dagen ontzettend vooruit gegaan!

In het water kan het grote genieten beginnen. Nora lacht veel en is heel ontspannen. Door de wind, kreeg ze wel veel water in haar gezicht (prikkels), dat vindt ze niet fijn, maar lost dit op door tussendoor om een handdoek te vragen. Het is voor Sjors en mij heerlijk om naar te kijken! Daar kan echt geen tv-serie tegenop.

Vanmiddag heb ik (Astrid) de yoga les die door het CDTC werd aangeboden gevolgd. Dat was super relaxed zo in de buitenlucht. Sepp heeft ook zo’n leuke dag gehad! Hij heeft twee keer meegedaan aan het broertjes en zusjes programma! In de namiddag nog een keer, zodat hij samen met zijn vriend Rens kon zijn! En hoe tof: ze hebben gesnorkeld tussen de roggen! Wat stoer van de mannen en wat bijzonder, dat ze dit samen mee maken!

 Vanavond hebben wij in de buurt van het CDTC in een restaurant gegeten. Heel leuk, dat veel ouders, therapiekinderen en broertjes en zusjes aanwezig waren. Sepp heeft met de broertjes en zusjes gespeeld. Heerlijk verstoppertje op het strand! Wat helemaal geweldig was, is dat Nora mee gedaan heeft. Normaal doet ze dit niet (want gaat te snel voor haar). Wij hebben haar een klein beetje op weg geholpen en toen heeft ze gewoon een kwartiertje meegespeeld! Wat geweldig zeg! Wij gaan dus goed het weekeinde in! Morgen de family swim. Sjors, Sepp en ik mogen met een dolfijn zwemmen en Nora gaat naar ons kijken. Heel bijzonder, dat wij dit met elkaar weer mee mogen maken. Het dagboek zal een dagje overslaan, zondagavond (in Nederland maandagochtend) zullen wij een nieuw bericht plaatsen over onze belevenissen in het weekeind.

Liefs,

Sjors, Astrid, Nora en Sepp

 

Donderdag 21 februari

Wat is het weer een heerlijke dag geweest! Nora is zo happy hier! En daar worden wij ook weer blij van. Vandaag bij de therapie weer veel aandacht voor de spierspanning. Nora is gestart met een parcours. Ze moest door een tunnel tijgeren en klimmen. Vervolgens een opdracht (concentratie) “zoek de verschillen”. Het ging weer super! 

In het water heeft Nora vandaag met Ricarda gezwommen. Merel zat er wel bij op het dock, dus het bleef vertrouwd. Voor Nora ook goed om te ervaren, dat het met een andere therapeut ook leuk kan zijn! Ook weer even kort gesnorkeld met Chabelita. Nora vindt dit best lastig, dus erg knap, dat ze het weer probeert. Tussen de watersessies in, is er aandacht geweest voor de mondmotoriek. Nora geeft zelf ook aan, dat ze in haar gezicht ook niet echt goed gevoel heeft. Zo voelt ze niet waar ze rondom haar mond aangeraakt wordt. Ook kan ze de tong niet ver uitsteken op naar boven laten wijzen. Hierdoor gaat het eten ook moeilijk er knoeit Nora snel. Er is door middel spelletjes en massage gewerkt om dit gebied te verbeteren. Wij krijgen ook nog een gesprek met de logopedist hier om met elkaar de mogelijkheden te bespreken. Sepp heeft bij het broertjes en zusjes programma gewerkt aan zijn werkboek en een schilderij gemaakt met graffiti. Met elkaar kwamen ze tot de volgende woorden die bij Sepp passen: “volhouden, snel, betrouwbaar, beschermend en sportief”. Hij heeft het woord: “volhouden” in zijn graffiti kunstwerk verwerkt. Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat. Wat een topper is hij, toch! Wij merken, dat Sepp en Nora het samen echt gezellig hebben hier. Ze nemen de tijd voor elkaar en lachen samen veel. Heerlijk!

Vanmiddag na de therapie hebben wij bij een strandje gesnorkeld. Voor Nora een echte uitdaging. Ook vindt ze de duikbril niet prettig in haar gezicht. Toch heeft ze het gedaan en wat een succes. Wij hebben zeeschildpadden gezien! Dit gaf Nora ook echt het inzicht, dat doorzetten (weer) beloond wordt! Thuis in het huisje bijgekomen, huiswerk gemaakt en lekker (Hollands) pannenkoeken gegeten. Vroeg naar bed, want iedereen wil fit zijn voor therapie dag 5.

 

 

Woensdag 20 februari

Vandaag dockdag. Sepp mocht vanaf het moment, dat er naar het water werd gelopen met het team mee. Hij werd al gewaarschuwd: “het wordt hard werken vandaag!” J. Eerst is Nora binnen gestart met de therapie. De emoties werden afgegaan. Nora moest per emotie “boos, bang, verdrietig en blij” drie voorbeelden opnoemen. Vervolgens mocht ze zelf weten aan wie ze de vraag over een emotie naar keuze wilde stellen. Ze heeft dit goed gedaan en kon alles goed verwoorden. Door de vragen ook aan anderen te stellen, leert Nora beter sociale vaardigheden op te bouwen. Daarna op naar Chabelita! Sepp mocht op het dock zitten, naast de dolfijntrainer. Hij heeft goed geholpen en mocht ook kaarten uitzoeken met dingen die Nora mocht doen met de dolfijn. Het was voor hem natuurlijk ook super, dat hij bijvoorbeeld de ring van de snuit mocht halen en een visje aan Chabelita mocht geven. Tussen de watersessies door, was er een sportsessie ingedeeld. Eerst touwtrekken: Sepp met Patrick vs Nora en Tess. Een echte strijd werd het! En daarna oefeningen met een zware bal. Voor allebei een goede training! En natuurlijk erg leuk voor ons om broer en zus zo samen bezig te zien. Sjors en ik mochten tijdens de tweede watersessie dichtbij het dock komen staan. Leuk om alles van dichtbij te kunnen volgen. Chabelita heeft Nora een hele lange kus gegeven en ook een knuffelsessie liep uit de hand. Chabelita ging al knuffelend met Nora het bassin door! Ze ging er zo in op, dat ze vergat te luisteren naar de fluit van de dolfijntrainer en doorging met knuffelen en niet terug zwom naar de dolfijntrainer voor een visje. Het zag er zo lief uit. Na afloop heeft Nora weer zoveel mogelijk zelf gedaan. Zelf de douche aan en uit zetten, haren wassen, afdrogen en aankleden. En yes! Het is Nora zelf gelukt om de deodorant te spuiten! Nora werkt super hard en is erg gemotiveerd om te oefenen en te leren. Merel geeft ook aan, dat ze zo ontzettend haar best doet. Wij zijn natuurlijk heel erg trots op Nora, maar ook op Sepp die hier ook weer veel leert en ontzettend goed meewerkt!  

Op de volgende link is een filmpje te zien waarin Nora en Sepp samen met Chabelita met de bal spelen: https://youtu.be/pOklzAx6dpc

Tot morgen!

https://youtu.be/pOklzAx6dpc

 

 

  

Dinsdag 19 februari

Vanmorgen weer na het ontbijt naar het CDTC. Nora had er veel zin in. Ze zijn direct binnen in de therapieruimte aan de slag gegaan. Ze hebben met klei gewerkt (goed voor de spierspanning in handen en vingers) en Nora moest hierbij “leidinggeven” aan Tess (goed voor spraak en zelfvertrouwen). Nora moest dus aangeven wat Tess allemaal moest doen en hierbij goede instructies geven. Ze zijn lekker creatief bezig geweest en hebben een mooi huis gemaakt. Het valt Merel op, dat ze goed geconcentreerd aan het werken was en dat Nora mooie lange zinnen uitspreekt. Voor Merel is het verschil in haar ontwikkeling duidelijk te zien (na weerzien van twee jaar) en dat is voor ons natuurlijk erg fijn om te horen. Daarna weer het water in met Chabelita. Het ging weer erg goed. Het is voor ons super om te zien, dat Nora er zo van geniet. Ze zwemt af en toe alleen met Chabelita. Dat is hard werken, want ze gaat best snel! Nora heeft ook weer een drempel overwonnen. Ze heeft met een snorkelscherm met Chabelita gesnorkeld. Ze was het aan het uitstellen (doen wij wel in de tweede watertijd J), maar heeft het toch maar mooi gedaan! Trots!

Gisteren van de lokale bevolking gehoord, dat er een kinderlied over Chabelita is. Deze werd voor ons gespeeld op een harp en gezongen. Heel leuk! Nu blijkt, dat Chabelita vernoemd is naar dit liedje. Merel gaat het aan Nora, Patrick en Tess leren, over twee weken moeten ze het kunnen zingen (in Papiaments)! Sepp heeft het ook super! Samen met andere kids heeft hij vandaag gesnorkeld en zijn ze gaan kajakken. Wat ook mooi is, is dat ze elke dag werken in werkboekje met als thema “hoe is het om een broer of zus met een handicap te hebben?” Ze hebben hierover een film gekeken en met elkaar erover gesproken. Na de therapie een goed gesprek met Merel en Patrick gehad. Het is fijn, dat ze alle tijd hiervoor nemen. Ze hebben verteld wat er opvalt en waar er zo hard aan gewerkt wordt. Het ziet er iedere keer weer zo mooi uit, dat wij wel eens vergeten, hoe hard het werken is. Na afloop merkten wij dit weer goed aan Nora. Ze is buiten direct in slaap gevallen. Vanavond stond de borrel met alle ouders en kids op het programma. Heel leuk en gezellig om met andere ouders te spreken. Wij hebben op onze therapietijd een leuke club met ouders en opa’s en oma’s. Gezellig om met elkaar aan de kant naar de kinderen te kijken. Wat werken ze hard en genieten ze ervan! Ook van het kijken naar de andere kinderen wordt je blij. En natuurlijk fijn om ervaringen uit te wisselen. Er is zoveel herkenning!

Morgen dockdag! Dit betekent, dat Sepp tijdens de gehele watersessie op het dock erbij mag zitten (en wij het laatste kwartiertje). Jullie begrijpen, dat wij hier super veel zin in hebben!

  

Maandag 18 februari

Yes, wij zijn begonnen! Vanmorgen was Nora al om 06.00 uur wakker. Ze was toch wel zenuwachtig, gaf ze aan. Wij zijn op tijd vertrokken naar het CDTC. Vandaag een half uur eerder, omdat wij met de therapeuten alles vooraf zouden door gaan nemen. Het weerzien met Merel was weer erg leuk! Nora en Sepp werden meegenomen voor een wandeling met Tess (stagiaire), zodat wij rustig konden praten met Merel en Patrick. Patrick werkt sinds kort bij het CDTC als therapeut en draait nu helemaal mee. Een super leuk team! Wij hebben het uitgebreid gehad over de doelen. Nora heeft zelf ook doelen, zoals: zelf deodorant op kunnen doen (met een spuitbus). Verder hebben wij het over de lage spierspanning gehad. Ook de mondmotoriek van Nora is nog niet heel goed, waardoor ze snel knoeit met het eten. Nu Nora ouder wordt, zijn er ook weer doelen bij gekomen die passen bij haar leeftijd en ontwikkeling. Sommige dingen zullen wij uit privacy overwegingen niet op dit dagboek melden.

En dan weer het water in met Chabelita. Bijzonder om na afloop te horen, dat Chabelita Nora herkent en daardoor relaxed was. Dolfijnen die iets spannend vinden, zwemmen in het begin vaak kleine rondjes dicht bij de dolfijntrainer. Chabelita, Merel en Nora gingen gelijk op pad het hele bassin door! Wat geweldig!

Nora was al snel weer vertrouwd in het water. Er is tussendoor op het dock een kennismakingsspel gedaan. Nora heeft goed vragen gesteld, zoals: “wat is jouw lievelings attractiepark?” en “welk fastfood restaurant vindt je het lekkerst?” J

Na afloop is er uitgebreid de tijd genomen voor het douchen en aankleden. Op zich gaat dit best goed, maar komt Nora soms kracht tekort om bijvoorbeeld een moeilijke knoop dicht te maken. Ook de deodorant is lastig. De handelingen gaan goed, maar ze komt kracht tekort om het knopje in te drukken. De tijd vloog om!

Na de therapie even onder de bomen op het CDTC bijgepraat met de therapeuten. Vervolgens kwam Nora schoon en fris weer terug. En ook Sepp sloot later weer bij ons aan. Hij is vandaag gestart met het broertjes en zusjes programma bij Laura. Sepp en Laura kennen elkaar nog van de vorige keer, dus dat is fijn! Wij hebben ook met z’n viertjes even bijgepraat, zodat Nora en Sepp beiden konden vertellen hoe ze het hebben gehad vandaag. Daarna naar huis, waar Nora eerst een uurtje moest rusten om bij te komen van de therapie!

Wat zijn wij toch blij en dankbaar, dat Nora deze therapie kan volgen. Op naar morgen!

 

 

Zondag 17 februari

Hallo allemaal,

Wij zijn er klaar voor! Morgen start de eerste therapie dag voor Nora. De afgelopen dagen hebben wij gebruikt om te wennen aan het klimaat en het tijdsverschil. De reis was best pittig, maar Nora en Sepp zijn super gezellig en lief geweest. Het was wel heerlijk toen wij eindelijk bij onze accommodatie aankwamen! Op vrijdag zijn wij gelijk naar het CDTC gereden. Heel benieuwd naar de informatie die voor ons klaar lag. Goed nieuws: Nora gaat weer een team vormen met therapeut Merel en dolfijn Chabelita! Onze therapietijd is 10.30 uur. Heel fijn, want in de middag is Nora vaak alweer vermoeid en dat is niet ideaal om therapie te kunnen volgen. Wij merkten, dat Nora echt opgelucht was nu ze weet, dat ze weer met Merel en Chabelita gaat samenwerken.

De afgelopen dagen lekker bijgekomen en genoten met elkaar. Vandaag een gezellige dag gehad met Wim, Esther, Thijs en Rens. Thijs gaat morgen ook starten met de therapie. Voor Sepp ook super leuk, aangezien Rens een dikke vriend van hem is. Fijn om met elkaar alvast vooruit te kunnen kijken!

De tas voor morgen staat klaar, de doelen nog een keer besproken, wij kunnen niet wachten om te starten morgen!

Liefs!